De tools: comfort zone en pijngrens

In het boeiende boek ‘De Tools’ van Phil Stutz en Barry Michels, wordt de comfort zone indringend beschreven. Namelijk als een manier van leven waarbij we alles vermijden wat pijn zou kunnen doen. Om te kijken hoe jouw comfort zone eruit ziet, geven ze de volgende oefening:

Denk aan iets waar je een hekel hebt. Is het reizen, nieuwe mensen ontmoeten, verplichte familiebijeenkomsten, of iets anders?

  • Hoe richt je je leven in waardoor je dergelijke activiteiten kunt vermijden?
  • Stel je voor dat dit patroon een plek is waar je je verbergt. Dat is jouw comfort zone.
  • Hoe voelt dit?

We zijn allemaal op zoek naar een veilige en vertrouwde plek, waar we vrij zijn van de pijn die de confrontatie met de wereld en de mensen die haar bevolken. Toch is er meer aan de hand dan het ontsnappen aan pijn: we eisen onbewust ook nog eens dat we in plaats van pijn, genot ervaren.

Freud noemde dit: het vermijden van onlust, en het opzoeken van lust. ‘Pleasure or pain’.

Verslavingen

reversal-desireMensen geven hieraan toe met een eindeloze lijst van verslavende activiteiten: surfen op internet, het gebruiken van allerlei drugs en alcohol, porno, fast food… Zelfs manisch gokken en shoppen vormen een soort genot. Al deze activiteit zijn wijdverspreid, onze hele cultuur is gericht op het zoeken naar een comfort zone. En veel reclame en marketing speelt hierop in. Voor we er erg in hebben, passen we al deze activiteiten in onze dagelijkse routines toe.

Terug naar de moederschoot?

De auteurs vergelijken het met een kalmerend, aangenaam warm bad, alsof je even de weg terugvindt naar de veilige moederschoot. Het addertje onder het gras is dat al deze vluchtpogingen uit de realiteit ons steeds verder verlammen. Want hoe meer je je verstopt in een warm bad, des te minder je bereid bent om iets te doen aan de koude douche die de realiteit vaak is.

Hoe vaker je toegeeft aan een bepaalde impuls, des te waarschijnlijker is het dat je daarmee je eigen comfort zone creëert. Waar je comfort zone ook uit bestaat, je betaalt er een hoge prijs voor. Het leven biedt eindeloze kansen, maar die gaan wel gepaard met pijn. Om ergens heel goed in te worden, zal je eerst het stadium van beginner en amateur moeten doorlopen. Groei gaat gepaard met vallen en opstaan.

pijn-en-comfort-zonePijngrens

Wie niet tegen pijn kan, oftewel een lage pijngrens of een lage frustratietolerantie heeft, kan lang niet alles uit het leven halen. Als je verlegen bent en daarin berust, verlies je de vitaliteit van een bruisend gemeenschapsgevoel. Als je creatief bent maar niet tegen kritiek kunt, durf je het niet aan om je ideeën aan de man te brengen en daar een verdiende boterham mee te creëren. Als je een leider wilt zijn maar de confrontatie met mensen niet aandurft, zal niemand je volgen.

De comfort zone lijkt dus een veilige plek, maar je bouwt een schijnveiligheid op, want je blijft daarmee wel in een heel klein cirkeltje ronddraaien.

Lees ook: Veilig opgesloten in de comfort zone?

Samenvatting

De tools is een succesvolle methode uit de VS die je leert om zelfvertrouwen, levensvreugde en innerlijke kracht te ontwikkelen.

Stutz en Michels, beiden ervaren therapeuten, ontwikkelden een methode die zich in tegenstelling tot conventionele therapie vooral richt op wat je problemen zijn en hoe je vervolgens een pasklare oplossing kunt vinden middels een aantal in de praktijk beproefde tools, ofwel hulpmiddelen, die je op elk gewenst moment kunt gebruiken.

De methode doet geen valse beloftes, biedt geen ingewikkelde therapie, maar legt de nadruk op hoe belangrijk het is dat de patiënt zélf zijn problemen leert overwinnen: zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfontwikkeling. De tools is meer dan een doorsnee handboek dat belooft dat het je kan leren je problemen te overwinnen.

Dit boek en een handvol krachtige, praktische tools geven je alles wat je nodig hebt om je onzekerheid te overwinnen, je angst opzij te schuiven en nu eindelijk al je mogelijkheden ten volle te benutten. (New York Times bestseller)

Website: www.thetoolsbook.com

tools